εἰ ὁ Θεὸς ὑπὲρ ἡμῶν, τίς καθ᾿ ἡμῶν; ~ Προς Ρωμαίους 8:31

Στώμεν καλώς, στώμεν μετά φόβου Θεού. Άγιος, Άγιος, Άγιος Κύριος Σαβαώθ· πλήρης ο ουρανός και η γη της Δόξης Σου. Ωσαννά εν τοις Υψίστοις· Ευλογημένος ο Ερχόμενος εν Ονόματι Κυρίου.

Τα γεγονότα της Μεγάλης Εβδομάδας - Τα Πάθη του Χριστού και η Ανάσταση Του - Κάνε κλικ στην εικόνα

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Σάββατο 2 Αυγούστου 2014

Οι Μακαρισμοί



Οι Μακαρισμοί ~ Ματθαίος 5:3-12

3 μακάριοι οἱ πτωχοὶ τῷ πνεύματι, ὅτι αὐτῶν ἐστιν ἡ βασιλεία τῶν οὐρανῶν. 4 μακάριοι οἱ πενθοῦντες, ὅτι αὐτοὶ παρακληθήσονται. 5 μακάριοι οἱ πραεῖς, ὅτι αὐτοὶ κληρονομήσουσι τὴν γῆν. 6 μακάριοι οἱ πεινῶντες καὶ διψῶντες τὴν δικαιοσύνην, ὅτι αὐτοὶ χορτασθήσονται. 7 μακάριοι οἱ ἐλεήμονες, ὅτι αὐτοὶ ἐλεηθήσονται. 8 μακάριοι οἱ καθαροί τῇ καρδίᾳ, ὅτι αὐτοὶ τὸν Θεὸν ὄψονται. 9 μακάριοι οἱ εἰρηνοποιοί, ὅτι αὐτοὶ υἱοὶ Θεοῦ κληθήσονται. 10 μακάριοι οἱ δεδιωγμένοι ἕνεκεν δικαιοσύνης, ὅτι αὐτῶν ἐστιν ἡ βασιλεία τῶν οὐρανῶν. 11 μακάριοί ἐστε ὅταν ὀνειδίσωσιν ὑμᾶς καὶ διώξωσι καὶ εἴπωσι πᾶν πονηρὸν ῥῆμα καθ᾿ ὑμῶν ψευδόμενοι ἕνεκεν ἐμοῦ. 12 χαίρετε καὶ ἀγαλλιᾶσθε, ὅτι ὁ μισθὸς ὑμῶν πολὺς ἐν τοῖς οὐρανοῖς· οὕτω γὰρ ἐδίωξαν τοὺς προφήτας τοὺς πρὸ ὑμῶν.

▪«Μακάριοι οι φτωχοί στο πνεύμα, επειδή η βασιλεία των ουρανών είναι δική τους». Δηλαδή: Ευτυχισμένοι είναι οι ταπεινοί, αυτοί που δεν έχουν μεγάλη ιδέα για τον εαυτό τους. Σε αυτούς ανήκει η Βασιλεία των Ουρανών. 
▪«Μακάριοι οι πενθούντες, επειδή αυτοί θα παρηγορηθούν». Δηλαδή: Ευτυχισμένοι είναι εκείνοι που λυπούνται πολύ -πενθούν- για τις αμαρτίες τους και για το κακό που υπάρχει στον κόσμο. Αυτούς θα τους παρηγορήσει και θα τους ενισχύσει ο ίδιος ο Θεός. 
▪«Μακάριοι οι πράοι και ήσυχοι, επειδή αυτοί θα κληρονομήσουν τη γη». Δηλαδή: Ευτυχισμένοι είναι οι άνθρωποι οι ήσυχοι και υπομονετικοί, οι πράοι. Αυτοί θα κληρονομήσουν την γη της επαγγελίας, δηλαδή την Βασιλεία των Ουρανών. 
▪«Μακάριοι αυτοί που πεινούν και διψούν για δικαιοσύνη, επειδή αυτοί θα χορτάσουν». Δηλαδή: Ευτυχισμένοι είναι εκείνοι που επιθυμούν πολύ, όπως ο πεινασμένος για ψωμί και ο διψασμένος για νερό, την δικαιοσύνη και την αρετή. Η επιθυμία τους αυτή θα ικανοποιηθεί. Και ο πόθος τους για αρετή και τελειότητα θα εκπληρωθεί απόλυτα. 
▪«Μακάριοι οι ελεήμονες και σπλαχνικοί, επειδή αυτοί θα ελεηθούν». Δηλαδή: Ευτυχισμένοι είναι αυτοί που συμπονούν αυτούς που δυστυχούν και έχουν ανάγκη και τους βοηθούν και τους ευεργετούν. Αυτοί θα ελεηθούν από τον Θεό. 
▪«Μακάριοι αυτοί που έχουν καθαρή καρδιά, επειδή αυτοί θα δουν τον Θεό». Δηλαδή: Ευτυχισμένοι είναι εκείνοι που έχουν την καρδιά τους καθαρή από κάθε μολυσμό αμαρτίας. Γιατί αυτοί θα δουν τον Θεό. 
▪«Μακάριοι οι ειρηνοποιοί, επειδή αυτοί θα ανακηρυχτούν γιοι του Θεού». Δηλαδή: Ευτυχισμένοι είναι αυτοί που μέσα στην καρδιά τους έχουν την ειρήνη του Θεού και την μεταδίδουν στους άλλους. Αυτοί θα ονομαστούν παιδιά του Θεού. 
▪«Μακάριοι αυτοί που διώκονταιγια τη δικαιοσύνη,επειδή σ' αυτούς ανήκει η βασιλεία των ουρανών». Δηλαδή: Ευτυχισμένοι είναι αυτοί που αντιμετώπισαν διωγμούς, επειδή αγαπούσαν την δικαιοσύνη και την αρετή. Σε αυτούς ανήκει η βασιλεία των ουρανών. 
▪«Μακάριοι θα είστε όταν σας προσβάλουν, σας κατηγορήσουν και ψευδομαρτυρήσουν εναντίον σας εξαιτίας Μου». Δηλαδή: Ευτυχισμένοι είστε όταν σας βρίσουν, και εγείρουν εναντίον σας διωγμό και σας συκοφαντίσουν με κάθε συκοφαντία εξαιτίας Μου (του Χριστού)
▪«χαίρετε καὶ ἀγαλλιᾶσθε, ὅτι ὁ μισθὸς ὑμῶν πολὺς ἐν τοῖς οὐρανοῖς· οὕτω γὰρ ἐδίωξαν τοὺς προφήτας τοὺς πρὸ ὑμῶν.» Δηλαδή: Να αισθάνεστε χαρά και αγαλλίαση γιατί ο μισθός σας είναι πολύς στους ουρανούς. Έτσι ως γνωστόν δίωξαν τους προφήτες που ήταν πρίν από εσάς